Biografie Timpuri Noi
Anii '80
Formația ia fiinţă în 1983. Până în 1991, Timpuri Noi a fost ceea ce se cheamă, la propriu, o trupă underground. La propriu, datorită stilului, datorită limbajului, dar, mai ales, datorită conţinutului subversiv al textelor. Toate acestea au făcut ca Timpuri Noi să fie, în toţi aceşti ani (1983-1991), o formaţie aproape necunoscută, desi nivelul artistic şi repertoriul ar fi putut-o impune printre formaţiile pe atunci în mare vogă.
Anii '90
Anul 1990 aduce o schimbare radicală întregului context din România. Apar posturi de radio şi TV independente, publicaţii de gen şi chiar postul naţional de radio-TV îşi diversifică mult programele. Într-un cuvânt, o trecere bruscă de la o stare de beznă informaţională la una de deschidere aproape fără bariere.
În acest nou context, Timpuri Noi încetează dintr-o dată de a mai fi o formaţie anacronică. Urmează, după cum era şi firesc, o perioadă de recunoaştere a unei trupe nu tocmai debutante, cu experienţă muzicală de aproape 8 ani, şi, ceea ce este cel mai important, cam singura din peisajul rock românesc compatibilă stilistic cu ceea ce impunea moda.
Iată contextul în care Timpuri Noi a devenit cea mai populară formaţie din România în anii 1994 şi 1995. Această afirmaţie curajoasă se bazează pe obişnuitele clasamente anuale ale celor două publicaţii de specialitate Vox Pop Rock şi Heavy Metal Magazine, pe clasamentele altor reviste care se adresează în special tinerilor, cum ar fi Salut, pe clasamentele anuale ale unor posturi de radio şi de televiziune independente, cât şi Televiziunea Română, care au realizat asemenea sondaje - Radio UniPlus, Radio ProFM, Radio Delta, Radio National, TVR, Tele 7 ABC si Antena 1, şi, în fine, premiul acordat în 1995 de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România pentru limbaj novator în rock.
Toată această prezentare nu ar însemna prea mult fără realizările discografice şi numeroasele concerte susţinute. Timpuri Noi a fost prezentă la toate ediţiile festivalului Rock Bucureşti, având onoarea să deschidă, cu respectivele ocazii, recitalurile unor nume importante din muzica rock internaţional cum ar fi: Ian Gillan şi Uriah Heep (1992), Asia şi Scorpions (1993), Saxon, Paradise Lost şi Jethro Tull (1994), Iron Maiden şi Kreator (1995). Pe data de 20 mai 1994, Timpuri Noi este prima formaţie din România care apare unplugged într-un spectacol la Teatrul Ion Creangă din Bucureşti. Show-ul a fost preluat de Televiziunea Română, iar banda sonoră a fost transpusă pe disc compact şi casetă. În 1995 Timpuri Noi participă la grandiosul festival RockMania, de pe Stadionul Naţional, în care a deschis pentru Eros Ramazotti, Joe Cocker si Rod Stewart. În acelaşi an, la editia a IVa a galei Tele 7 ABC, Timpuri Noi a înregistrat un record de casă pentru aceste prestigioase gale.
În 1997, în cadrul concursului Decouvertes de Rock a l'Est, organizat de Radio France Internationale, în colaborare cu MCM, Timpuri Noi concertază la gala laureaţilor alături de de alte trei câstigătoare ale concursului, care a reunit la start peste 260 de trupe din 23 de tări din Europa de Est.
Mai amintim câteva apariţii foarte importante, Galele Vox Pop Rock, proiectul Sabina Music, turneul Pepsi-1993, festivalul Adidas Streetball 1995, turneele Tuborg Rock Tour 1996, Hollywood Rock Tour 1997, Camel Planet 1997, seria de spectacole Generatia Pro.
În total, Timpuri Noi a apărut, în anii 1994-1997, în mai mult de 150 de spectacole, ceea ce reprezintă un record absolut faţă de celelalte trupe din ţară (s-a ţinut cont de toate spectacolele ocazionale din Bucureşti şi din ţară, şi, nu în ultimul rând, de numeroasele baluri de boboci organizate de mai toate centrele universitare). În 1996 recitalul la Festivalul Cerbul de Aur, Brasov, este apreciat de presa scrisă şi audio-vizuală ca un eveniment singular, care a beneficiat de o regie şi o scenografie putin obişnuite în peisajul apariţiilor rock din România, şi care s-a ridicat la standardele internaţionale. Formaţia este prezentă cu clipul la piesa Adeline, realizat de Televiziune Română, în regia lui Radu Muntean. La acest festival se filmează un interviu care este prezentat de Carolyn Lillipaly într-o emisiune MTV News Weekend.
Timpuri Noi este o prezenţă constantă în emisiunile ProTV, TVR, Tele 7 ABC, Antena 1 si a posturilor de radio Radio Naţional, ProFM, UniPlus, Radio Delta. Are numeroase apariţii în interviuri exclusive la cele mai importante publicaţii. Timpuri Noi a răspuns afirmativ şi la solicitările unor publicatii, posturi de radio sau televiziune pe cale de afirmare, bineînţeles, fără să aibă pretenţii materiale, deoarece, din propria experienţă, ştie cel mai bine că lipsa de faimă nu este dictată întotedauna de lipsa valorii. Totodată, Timpuri Noi a participat şi la spectacole non-profit, ale căror beneficii au fost donate în scopuri caritabile. În 1996-1997 au avut apariţii la posturile internaţionale MTV si MCM.
S-a realizat în 1997 unui clip cu piesa "N-A TOlănit-o
de-ajuns", în colaborare cu ProTV, care s-a bucurat de un buget
impresionat şi care a fost o prezentare a poziţiei populare vis-avis de eventuala
intrare a României în NATO.
La sfârsitul anului 1997, postul de basist este ocupat de Cătălin
Răsvan. În această formulă, Timpuri Noi termină
de înregistrat la începutul anului 1998 un nou album al cărui
titlu va fi, probabi, "Opere alese" . Acest album se află în faza de producție și
contine 11 piese.
Albumul se va numi totuși "Basca Abundenţei", fiind lansat în 1998 şi intrând în heavy rotation pe posturile de radio si tv. Piesa "Star Station" va fi difuzată ani buni pe ProFM, iar "Maricica" şi "Adeline" devin imnuri ale tinerei generaţii.
Anii 2000
Trupa se desparte în anul 2001, după câteva schimbări de componenţă şi mai multe scandaluri izbucnite în presă. Motivul pare să fi fost disensinile financiare, generate în special de dorinţa unora dintre membri de a face şi altceva în afară de muzică, gest conisderat de Dan Iliescu ca o trădare a crezului muzical.
Artanu' apare cu Partizan, realizant un album în primăvara lui 2002, iar Dan Iliescu formează ZIDD, o trupa în care el cântă vocal şi chitară. Inutil să spunem că nici una din aceste trupe nu a avut succesul pe care Timpuri Noi l-a avut de-a lungul timpului. Albumul Partizan, deşi bine primit de public şi de critici, are vânzări dezastruoase, trupa destrămându-se în aproximativ un an. Zidd nu a avut materiale discografice.
După câţiva ani în care cântă separat, trupa se reuneşte în toamna lui 2005 pentru a înregistra piese noi şi pentru câteva concerte. În vara lui 2006 se va lansa un best of, intitulat "Back in business", material care va conţine şi piese noi.