Cargo

Cargo Fan Site - Prima pagina a siteului Cargo

Cuvânt înainte:

Adi Bărar şi Kempes

Grupul CARGO s-a înființat la Timişoara în 1985, avându-l ca fondator pe chitaristul Adrian Bărar. Timişorean fiind, acesta a creat explicaţia de dicționar "grup rock din Timișoara", deși doi din actualii membri sunt arădeni - solistul Adrian Igrișan şi tobarul Octavian Pilan, unul e hunedorean - clăparul Cristian Pup, stabiliți însă toți în Timișoara.

După fluctuaţii mari în componenţă, grupul a ajuns, în 1995, la o neeconomică, dar unitară formulă de șase: Adrian Bărar (chitară/voce), Ovidiu Ioncu "Kempes" (voce), Adrian Igrişan (chitară/voce), Cristian Pup (clape), Alin Achim (bass) şi Tavi Pilan (tobe). Prin trupa au trecut, de-a lungul timpului, muzicieni cu state grele, precum Octavian Iepan, Dinel Tollea, Nae Ionel Tarnotzi sau Leo Iorga.

Viaţa de rock n-a fost tot timpul bleu ciel pentru Cargo, fiind presărată cu momente tragice, cum au fost accidentele pe care Ovidiu Ioncu (1995) şi Adrian Igrisan (2001) le-au suferit din cauza pasiunii maladive pentru motociclete.
Accidentul suferit în 1995 de către Kempes a prilejuit venirea în trupă a vocalului/chitaristului Adrian Igrisan (ex-Riff). Acesta l-a suplinit şi, ulterior, l-a completat în postul de vocal pe Ovidiu Ioncu. Grupul a lansat în formulele mai sus amintite albumele "Povestiri din gară"(1992), "Destin"(1995), "Ziua vrăjitoarelor"(1998), dar şi albumul "Cargo şi Corala Teofora - Colinde şi obiceiuri de iarnă"(1996). În anul 2000, grupul a scos pe piaţă maxi-single-ul "Bagă-ţi minţile în cap".

La capitolul experimente muzicale, putem socoti de anvergura colaborarea cu hip-hop-erii de la R.A.C.L.A, la piesa "Anarhia" (1998), dar şi înregistrarea unui cântec de Paște, cu tenorul Dorin Teodorescu (1997).

2003 a adus grupului timişorean o nouă încercare. Având un public dedicat şi înflăcărat, fiind permanent activ şi prezent prin concertele pe care le-a sustinut în ţară, CARGO se pregătea să-şi serbeze majoratul printr-un nou album. Din păcate, planurile trupei au fost date peste cap de plecarea aproape neanunţată a solistului Ovidiu Ioncu Kempes. La 37 de ani, Kempes a hotărât să-şi "refacă viaţa" pe alte meleaguri, emigrand definitiv în Australia.

Această plecare a afectat, în mod evident, grupul. Albumul fusese înregistrat deja şi toată lumea se pregătea de lansare. După câteva zile de deruta, membrii grupului au hotărât să meargă mai departe în formula de cinci, postul de vocal fiind preluat cu succes de Adrian Igrişan. Partitura vocală a albumului a fost reînregistrată, dar lansarea a fost întârziată până în 5 decembrie 2003. "Spiritus sanctus", noul album, a fost lansat printr-un concert de pomină la Palatul Copiilor din Bucureşti.

Cargo, acest nume greu, răsărit din Timisoara acum 22 de ani, are, aşa cum i-o arată şi vârsta, visele, dorinţele şi voinţa unui suflet tânăr. Şi merge tot timpul inainte, depăşind toate încercările şi obstacolele care i se pun în drum. Grupul crede neclintit în vocaţia sa, invitându-vă să ascultaţi în continuare un rock cinstit, eminamente românesc.

Ana Călin, prietenă a trupei

Situaţia Kempes (as of 2005)

În repetate rânduri mi s-a cerut părerea în legătură cu "situaţia Kempes". După cum ştiţi, Ovidiu a plecat în august 2003 în Australia cu soția, întorcându-se recent în ţară, dar nu şi la Cargo. Plecarea a fost fulgerătoare, motivele sunt binecunoscute, albumul a trebuit amânat încă 3 luni, fanii au plâns, e o întreagă listă de lucruri nu tocmai frumoase cauzate de această plecare. În interviurile date înaintea plecării, Kempes îşi ardea toate punţile. Nu reţin bine cuvintele, dar frazele sunau cam în genul "nu pot trăi din muzică, nu sunt destui bani, nu pot susţine o familie". Şi acum, fanii sunt revoltaţi că el nu se întoarce? Deodată traiul precar şi banii puţini de care a fugit acum 2 ani i se par dulci? Cargo a trecut peste plecare şi a renăscut cu "Baciu" la voce. Reîntoarcerea lui Kempes înseamnă o nouă schimbare, schimbare pe care eu unul nu o accept.

vali, webmaster


Situaţia mărcii CARGO (2024)

După decesul lui Adrian Bărar din 2021 a început o luptă între membrii trupei și familia lui Bărar cu privire la drepturile asupra mărcii CARGO, pe care Bărar a înregistrat-o în nume propriu în 2004. Situația este un pic complicată, Bărar simțindu-se proprietar pe marcă și pe trupă, ca singurul membru original rămas, și tratându-i pe ceilalți membri ai trupei ca pe niște angajați de mâna a doua.

După decesul lui Bărar, probabil membri rămași s-au simțit eliberați și au considerat că acum pot împărți veniturile din activitatea trupei între ei. Pentru că până atunci Bărar lua grosul și pe ei îi plătea cu mărunțiș. Era un secret știut că Kempes a plecat din trupă de la bani, preferând să muncească în construcții în Australia decât să moară de foame ca solist al uneia dintre cele mai mari trupe rock din România, sau că alți membri ai trupei își întrețineau familiile cântând în situații mai puțin onorabile. Știu de la Bărar discuția cu "eu am investit în trupă, sculele sunt ale ale mele, studioul este al meu", dar asta pentru că ceilalți nu aveau ce investi.

Rezonabil mi s-ar părea să achite către familie o taxă pentru marcă și restul banilor să le rămână lor. Dar cum nici una dintre părți nu vrea să vorbească despre asta, îmi rămân doar speculațiile, pentru că nu mai sunt în contact cu nimeni din trupă.

vali, webmasterSITE UPDATES

2006/08/06 - sectiunea video refacuta
2005/12/08 - site redesign
2005/09/03 - galerie noua de imagini
2005/06/15 - galerie noua de imagini
2005/05/03 - mici fixuri în design pentru a permite o navigare mai uşoară şi mai plăcută.
2005/04/09 - mici reparatii si reorganizari in sectiunile presa si foto si 2 galerii foto noi.
2005/02/25 - o noua galerie foto.
2004/12/29 - o noua galerie foto.
2004/12/18 - mici modificari prin intro, guestbook, stiri, biografie, a aparut sectiunea trivia si lista de email, a reaparut sectiunea presa.
2004/12/12 - inca 4 seturi de imagini noi.
2004/12/04 - versurile de la albumul "spiritus sanctus"
2004/12/02 - imagini din clipul "daca ploaia s-ar opri"
2004/11/12 - schimbari de design si mici schimbari de continut
2004/05/08 - am adaugat poze de la concertul de pe 30 aprilie din Bucuresti.
2003/09/05 - am adaugat si restul de poze facute la concertul din iulie in piranha.
2003/08/12 - un wallpaper cu tavi, unul cu kempes, logonuri pentru windows 2000 si xp, iconuri.
2003/07/07 - situl capata o noua fata si este realizat in PHP, ceea ce permite innoirea sitului mult mai repede si mult mai usor. de asemenea, am realizat un guestbook si un sistem de stiri dinamic.
2003/07/02 - redesign site. imagini de la concertul din Pirahna
2003/04/01 - galerie foto cu Tavi, cu ocazia implinirii frumoasei varste de 35 de ani (15 aprilie)
2003/03/22 - 6 videoclipuri, le gasiti la sectiunea video
2003/03/11 - imagini din concertele din februarie.