IRIS ROCKMANIA - Biografie

Biografie IRIS

O biografie oficială a trupei, realizată în 2007, găsiți aici.

De asemenea, o istorie ilustrată, realizată tot în 2007, în format powerpoint (3mb)

 

Povestea formatie IRIS a început în anul 1977, grupul evoluând în formula Nuțu Olteanu, Emil Lechițeanu, Nelu Dumitrescu. De-a lungul timpului, componența formației a suferit schimbări, prin trupă perindându-se Lucian Chivu, Sorin Chifiriuc, Florin Ochescu, Marty Popescu sau Adrian Ilie.

Anii '80

Într-o activitate de aproape 23 de ani, IRIS s-a impus drept cel mai solid nume al rockului românesc. La începutul anilor '80, tandemul Cristi Minculescu-Nelu Dumitrescu, care a rezistat până azi, cântă împreună cu Nuțu Olteanu (chitară), Florin Ochescu (chitară) și Marty Popescu (bass). Împreună au realizat un excelent album de debut, din care majoritatea pieselor au intrat in istoria rockului românesc: DOAR PENTRU VOI, TRENUL FĂRĂ NAȘ (versuri A. Păunescu), PE APE, CEI CE VOR FI (versuri M. Dinescu), IRIS.

În 1987 apare IRIS II, cu o extraordinar de îndrăzneață copertă pe acele vremuri, ce-l reprezenta pe unul din idolii lui Cristi, Angus Young, în acțiune. Pe atunci, IRIS însemna, pe lângă Cristisi Nelu, Mihai Alexandru (ch. solo, vocal), Valter Popa (chitară solo), Doru "Boro" Borobeică (ch. bas). De pe acest album sunt de remarcat STRADA TA, ÎN PARC, ZI ȘI NOAPTE.

Un an mai târziu IRIS realizeaza cel de-al treilea album, intitulat NU TE OPRI, înregistrat în aceeași componență ca și IRIS II. Discul conține opt piese, dintre care se detașează FLOARE DE IRIS, UITĂ TOT CE-A FOST, EU șI CU TINE, PLOAIA DE VISE.

Anii '90

În zilele fierbinți din decembrie 1989 - ianuarie 1990, IRIS înregistra în studioul Tomis IRIS IV, fără Mihai Alexandru, dar cu Cristi, Nuțu, Boroși Valter. Și acest album conține piese care au devenit hituri, precum DE CE OARE AI PLECAT, VINO IAR, ROCK AND ROLL, CINE MĂ STRIGĂ ÎN NOAPTE.

În 1992, la concertul aniversar IRIS 15 ANI, la Sala Polivalentă din București, au asistat 10.000 de spectatori, 2.000 ramânând fără bilete. Aceasta contituie un record de audiență pentru un grup românesc, neegalat până în prezent. În același an, în cadrul festivalului de la Cannes, IRIS ocupă locul II la secțiunea rock și îi este dedicat un reportaj pe celebrul post MTV.

Al cincilea album, intitulat 1993, este realizat în aceeași formulă ca și IRIS IV, dar cu încă un chitarist, talentatul Dan Alex Sârbu, care, câtva timp mai tarziu, se va pierde undeva prin Italia. Acest disc conține trei dedicații: HARLEY DAVIDSON (pentru Marco), VALURI (dedicată lui Adrian Ilie), IRIS NU PLECA (dedicație pentru Roberta), precum sș alte piese ca PENTRU FANI, COMBOY, SUFLETE DE GHEAȚĂ. IRIS concerteaza în Italia și în cadrul turneului gigant Malboro, în marile orașe din România. În iulie 1996, la inițiativa lui Dorian Ciubuc, IRIS semnează cu Polygram un contract pe 6 ani. În acești ani, IRIS trebuie să înregistreze 6 albume, pe care Zone Records le va dsitribui atât în țară, cât și în străinătate. Primul disc la PolyGram (al șaselea din carieră) a fost lansat pe 22 noiembrie și, în premieră pentru un grup românesc de rock, albumul LUNĂ PLINĂ a fost lansat pe Internet. LUNĂ PLINĂ, înregistrat in studioul CMMC și masterizat la Q-Bic Sound Studio, conține 13 piese dintre care 12 sunt în limba română și una în limba engeleză (DON'T BELIVE A WORD - preluare Thinn Lizzy). Cu certitudine, acesta este cel mai bun disc IRIS (de până atunci), claritatea sunetului și graficii fiind de nivel internațional. Dintre piesele albumului sunt de remarcat SOMN BIZAR, SĂ NU CREZI NIMIC, VIS PIERDUT, NU VOR SĂ MEARGĂ PE SÂRMĂ.

În octombrie 1998 este lansat MIRAGE, un album caracterizat prin unitatea pieselor, cât si prin orchestrațiile excelente. Formula este aceeași, apare însă Mihai Godoroja în calitate de co-autor al pieselor. Piesele de rezistență de pe acest album sunt ORANGE, MADRIGAL, SUN RA.

Pe 17 octombrie 1997, IRIS a aniversat 20 de ani de existență în cadrul unui concert organizat la Sala Polivalentă din București. La spectacolul aniversar au participat membrii actuali ai formației - Cristi Minculescu, Doru Borobeică, Valter Popa și Nelu Dumitrescu - precum și membrii fondatori - Nuțu Olteanu, Emil Lechințeanu și Sorin Chifiriuc. Timp de aproape două ore și jumatate, cei peste cinci mii de spectatori prezenți în sala au putut asculta prima piesa a grupului, intitulată Corabia cu pînze, și melodii mai recente, ca Floare de Iris, Călătorul, Trenul fără naș, Speranța, De ce oare ai plecat, Să nu crezi nimic, Baby.

La câteva săptămâni după concert apare albumul 20 DE ANI. Materialul conține 13 piese, selectate din repertoriul concertului aniversar "Iris - 20 de ani", care a avut loc pe 17 octombrie 1997 la Sala Polivalentă. Acestea sînt: Pământul îl cuprind, Călătorul, Trenul fără naș, Speranța, Iris, nu pleca, Pe ape, Mirage (piesa foarte recentă), Cine mă strigă în noapte, Valuri, Floare de iris, Tot zbor, Baby, Somn bizar. Înregistrarile pieselor cîntate de invitații speciali în concert Sorin Chifiriuc, Nuțu Olteanu si Emil Lechințeanu - nu au fost incluse pe "Iris - 20 de ani", ele urmînd să faca parte dintr-o viitoare editare discografică.

Anii 2000


În 2000 se organizeaza probabil cel mai mare concert al unei trupe românesti, mega-turneul ATHENAEUM, împreuna cu albumul cu același nume. Doi ani mai tarziu se lanseaza primul DVD al unei trupe românesti, Digital Athenaeum, care conține reprezentația de la Bucuresti a turneului Athenaeum, precum și o istorie ilustrată a trupei.

2001
Turneu în țară cu proiectul "IRIS ATHENAEUM" – acelasi spectacol de anvergură, unde fanii trupei din diferite orașe au putut să trăiască aceeasi bucurie precum cei din București;
Publicarea primului DVD din România - "DIGITAL ATHENAEUM";

2002
(iunie) este lansat maxi– single-ul "Da, da, eu știu";
videoclip al piesei "Da, da, eu știu";
(august) se înregistrează, împreună cu doi dintre membrii trupei URIAH HEEP – o trupa ce reprezinta o legenda a rock-ului universal, Mick Box – chitara, și Bernie Shaw - vocal, piesa "Lady in Black";
(septembrie) este publicat albumul "MĂTASE ALBĂ", cel de-al nouălea al trupei.
video clip, împreuna cu Mick Box si Bernie Shaw, al piesei "Lady in Black";
(27 septembrie) concertul aniversar "IRIS - 25 de ani", pe Aeropeortul Băneasa, cu participarea extraordinară a grupului URIAH HEEP.

2003
este anul unei noi premiere discografice pentru un artist din România – cvadruplul album "Iris 4Motion", un proiect inedit și ambitios, alcătuit din 4 albume solo, ale fiecarui membru al trupei, proiect în care au fost implicați și artiști invitați, și care a demonstrat încă o dată că Iris are resurse serioase de inspiratie și o mare deschidere către nou și deosebit.

2005 marcheaza aparitia celui de-al 14-lea album al grupului – "IRIS Maxima", un omagiu adus de către formatie suporterilor săi, o analogie între lumea sportului și cea a muzicii, între viata de sportiv și cea de artist, sintetizata în 13 cântece noi.

 

(rândurile care urmează reprezinta o părere personală) După aceste reușite, trupa intră într-o nemeritată și forțată mediocritate. Albumele care vor urma sunt din ce în ce mai slabe, concertul aniversar IRIS25 și albumele "Mătase Albă" și "4Motion" nu mai prezintă aceeași trupă care cânta la un moment dat "Pe Ape" sau "Trenul fără Naș". Vârsta și contractul cu ZoneRecords își spun cuvântul.